Mestskí poslanci sa dnes zaoberali výpadkom podielových daní

30.06.2010 Prešov

Prešov 30. júna (TASR) – Prešovské mestské zastupiteľstvo dnes schválilo v poradí tretie rozpočtové opatrenie.
K zmenám v jednotlivých kapitolách pristúpili na základe oznámenia rezortných ministerstiev o poskytnutých transferoch na prenesený výkon štátnej správy a iné dotácie.
Väčšina poslancov sa však v rámci diskusie venovala krokom, ktoré musí urobiť radnica v súvislosti s neplnením kapitoly rozpočtu v oblasti podielových daní.
Poslanci uznesením uložili prednostovi mestského úradu Jozefovi Višňovskému, aby na júlové zastupiteľstvo pripravil taký návrh rozpočtových opatrení, ktorý zohľadní predpokladaný výpadok príjmov zverejnený v novom výhľade Ministerstva financií SR. Višňovský pre TASR uviedol, že na základe neho sa ročný výpadok rozpočtu mesta môže pohybovať na úrovni 2,57 milióna eur.
\"Mesto bude musieť nejakým spôsobom reagovať na zverejnené číslo na tom budúcom zastupiteľstve. Pripravíme materiál, ktorý by hovoril o zmene rozpočtu, hlavne čo sa týka poníženia príjmovej časti a samozrejme budeme musieť škrtať aj výdavky, aby sme naozaj riešili len základnú funkciu mesta, \" povedal Višnovský. V tejto súvislosti predpokladá, že samospráva bude musieť pravdepodobne obmedziť viaceré aktivity. Podľa prednostu mesačne prichádzalo do kapitoly príjmov z podielových daní približne 1,7 milióna eur, za máj však dostali len necelých 250.000 eur.
Viacerí poslanci zastávali názor, že pokiaľ to nie je nevyhnutné, netreba sa zatiaľ púšťať do nových projektov, kde nie je istý prísun peňazí, ale dokončiť len rozbehnuté investičné akcie. Poslanec Jozef Kužma (SDKÚ-DS) navrhol, aby sa vážne zaoberali odpredajom dubiózneho majetku.
\"Sú tu požiadavky zo strany dlhodobých nájomcov o odkúpenie nehnuteľností. Tieto budovy naozaj nie sú vo veľmi dobrom stave, niektoré chátrajú. Je dosť možné, že aj takýmto spôsobom by sa mohli sanovať tieto výpadky. My máme v rozpočte na tento rok plánovaný príjem z odpredaja majetku vo výške jeden milión eur, \" konštatoval prednosta. Problém podľa neho môže byť v tom, že súčasná legislatíva neumožňuje takýto krok urobiť dosť rýchlo.
Viaceré opatrenia už prijali aj na úrade a vo výraznej miere obmedzili výdavky. Višňovský nepredpokladá, že by momentálny stav financií neumožnil napríklad vyplácanie miezd. Mesto stále disponuje rezervou vo výške 1,16 milióna eur, ktorú v prípade nutnosti môže využiť na zabezpečenie základných funkcií samosprávy. Záleží však od rozhodnutia poslancov, či budú ochotní siahnuť na túto rezervu.
Podľa Višňovského v prvom rade je snahou mesta ušetriť spomínanú sumu na krátení výdavkov rozpočtu, aby nemuseli pristupovať k prefinancovaniu cez bankové úvery. Aj v tejto oblasti ešte mesto má určité možnosti, ktoré dovoľuje legislatíva.
 

Vyberte región

mark